сряда, 11 ноември 2009 г.

Не пипайте шоколада!!!


...крави такива!
Напоследък ми е нещо като хоби да се чудя на неща, които са явна глупост, а хората ги приемат почти като откровение. Насилвам се да си повтарям прозрението на Айнщайн за това, кое било безгранично, освен Вселената, но утешението е нищожно. На фона на истерията около Кризата, Свинския Грип, Повишението на цената на Зелето (или беше златото?) и други подобни нетърпящи отлагане проблеми, нещото, което преля чашата на търпението ми се оказа една малка новинка.
Какво пък толкова. Случва се в Дания. Няма отношение към противогрипните маски и прехвалените ваксини. Сигурна съм дори, че повечето хора не са забелязали наличието на скромния текст, а само са удостоили с бегъл поглед заглавието. Понеже моя милост няма страх от болести, не изплаща ипотечен кредит и не прави кисело зеле, повечето вести в интернет пространството ми се струват безинтересни; това е и причината да обърна внимание на заплахата, надвиснала над горките датчани. Уви, струва ми се, че тя засяга и мен.
Нашата държава е отдавна известна със склонността да внедрява гадости с обяснението, че го прави за доброто на хората. Ние, разбира се, сме добре запознати с тази практика, даже кои са "хората", знаем. Това е и причината да очаквам подобна безумна идея скоро да се роди и в нечия родна тиква. Нагласиха ни с най-калпавия модел здравна система, вдигнаха акцизите на алкохола (много пъти), акциза на цигарите (много тук е слаба дума) и животът продължи както преди. Нищо особено не стана, поне с мен. Припомних си всичко, което мама ме е учила за билките, запознах се с човек, който прави чудесно домашно вино, открих цял нов свят, учейки се да избирам пурети според настроението си; оцелях, с една дума. Май, обаче купонът свършва някъде тук. В новината, освен откровената жестокост по облагането с данък на едно от най-простите удоволствия, се прокрадва и друг момент:
"Дания е единствената страна в ЕС, която облага с данъци сладкишите и шоколада, а предложението за данък върху мазните храни също е първото в Европа."
Единствената, хубаво. Но вижте за предложението. Явно безумията там са някакъв вид норма. Дано не навредя на безоблачните ни отношения с датската държава, но няма как да не се възмутя. Именно вчера се канех да пиша статия за различните видове диети и промяната в психосоматичното състояние на индивидите, които ги прилагат. Изглежда, че проблема е дори по-голям, отколкото си го представям. Какво да очакваме още - данък върху секса?
Мазните храни...някой някога успя да внуши на почти всички, че "мазно" е синоним на вредно. Резултатът от тази мозъчна промивка не закъсня и в момента хиляди хора по света страдат от недоимъчни състояния, дължащи се на липсата на гнусните, отвратителни, убийствени мазнини. Никой не знае колко момичета се състаряват преждевременно, колко жени страдат от безплодие и колко хронично болни - от всякакви усложнения, само защото робуват на вълшебния надпис "без мазнини". Криворазбраната представа за "здравословно" е объркала не един живот, но когато подобна тенденция се превръща в държавна политика, явно нещата са вече извън контрол. Няма да си спирам подробно на темата за мазнините сега, само ще припомня нещо за какаото - отдавна е доказано полезното му действие върху здравите и не случайно шоколадът е задължителен в диетата на хора, понасящи определени натоварвания, психически и физически, както и на хора, подложени на продължителен стрес. Не е случаен също фактът, че мазнините (истинските, а не продуктите на химичен синтез, преливащи от рафта на всеки супермаркет) са задължителна съставка в храната на хора, които се възстановяват от продължителна болест, кърмещите жени, децата и - отново - хронично болните.
Какво излиза? Че пазейки здравето на жителите си, датската държава ще стовари един безполезен данък върху бюджета на хората с деца, хората с туберкулоза, рак и т.н. И това ако не е цялостна грижа!
Очевидно за всички, които все още мислят с главите си, е как светът върви към установяване на контрол - първо върху нещата, които пием, ядем, пушим, после...сещате се. Да се излъчват тъпи предавания с невярна информация мога да приема. Да се следят телефонните ми разговори - не е добре, но ще го преживея. Да ми се налага от държавата какъв софтуер да ползвам - не ми пука, алтернативите са въпрос на информираност. Нооо, да се ограничава изборът на храна на човешко същество  - това не е дори диктатура; това е перверзия.

26 коментара:

  1. Радвам се, че има хора, които мислят като мен. :))

    ОтговорИзтриване
  2. Само така! И аз като Златина напълно те подкрепям! А, ако в България някой реши да направи същата глупост и да обложи сладоледа и шоколада, аз лично отивам и заставам на гладна стачка пред парламента!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам аз дали ще стачкувам ако това се случи в България- но виж мъжот ми ша е сред първите редици :) ...аз лично бих си бунтувала ако някой реши да обложо с данък сармите, мусаката и картофеното пюре ...пък за пилешки бутчета леко препеченки мога да убия човек ..упс олях се ...обяд е и май съм гладна :)

    ОтговорИзтриване
  4. "пилешки бутчета леко препеченки" - охооо, мазно, вредно...двоен акциз за теб! :)
    Мория, за гладната стачка не бях се сетила, но идеята е добра. Няма да си дадем шоколада без бой.

    ОтговорИзтриване
  5. Не ми изглежда осъществимо - трябва да се сдобият с армия чиновници, въоръжени с рецептурници и замерващи и изследващи манджите. Абсурдно е, много дебела работа.

    Плюс това ми изскача и друг въпрос - колко им е ДДС-то върху храните?

    ОтговорИзтриване
  6. П.П. При данък върху сърмите съм готова на убийство с голи ръце, хахах. :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Сърмите - само с ориз! :))
    Иначе - мисля, че в Дания ДДС-то е 25%. Тя по принцип си е една от най-скъпарските държави в Европа. Що се отнася до осъществяване на абсурдната идея - не е трудно. Достатъчно е самите съставки да се натоварят с акциз и това автоматично ще се отрази на манджите.

    ОтговорИзтриване
  8. Когато хората си нямат качествено занимание, започват да творят тъпотии... :) Отново поздравления за поредната силна статия! Продължавай напред! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ето, вече можем да съберем цяла армия, която ще се надигне, ако решат да посегателстват срешу шоколада!:DDDD

    ОтговорИзтриване
  10. Никво даване на шоколада! Аз от децата си се крия, та на държавата ще го дам ... :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хихихи, deni4ero, искрено ме развесели:DDD

    ОтговорИзтриване
  12. ти датчаните не ги мисли, те са си добре и с данък и без
    като почнеш да получаваш и датска заплата, пък хич няма да ти пука къв данък плащаш

    ОтговорИзтриване
  13. Ами не е така, анонимен. Пука им и на датчаните. Повечето то тях са с доста нисък стандарт, поне това разказват тия, дето са живяли там.

    ОтговорИзтриване
  14. Алиса, не знам кой ти ги е надрънкал тези глупости за Дания.
    Датчаните са едни от най щастливите хора на земята, според днешните представи за щастие. Аз лично живея в Швеция и съм бил много пъти в Дания, и мога със сигурност да ти кажа, че дори и най мизерния швед или датчанин, има в пъти по добър жизнен стандарт от кой да е средно статистичен българин. Има и минуси, но не това е целта да ти разказвам. Не ми се изпада в писания. Хората имат проблеми, които са смешно абсурдни. При тях всички данъци отиват по предназначение а не в джоба на някой крадлив, безскрупулен и аморален политик.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен, не се обръщам към теб с думи като "драги" или "уважаеми", защото не уважавам хора, които нямат смелост да се подпишат под изявленията си, дори и с ник. Още по-малко уважавам особи, които лъжат нагло. Иначе казано, не знам къде точно си сънувал, че живееш, но понастоящем това НЕ е Швеция. Да си чувал, че Гугъл знае всичко? Е, поне знае достатъчно. Ще обясня, понеже изглежда си пропуснал малката подробност, известна на повечето хора - че в нета анонимност няма. Аз се интересувам от посетителите на блога си - кой откъде влиза, включително и от коя държава, град и прочие. Е, твоята Швеция я няма в моите референции. Капиш???
    Всъщност слабо ме интересува къде живееш, какво мислиш за фантазията ми и за моята информираност относно света. Това, което ме кара да пиша този дълъг пост е главно тонът на твоите коментари, който е смес от пренебрежение, поучение и лека поза на небрежност в стил "аз съм обиколил света, какво разбирате вие, местните". Напомням ти, че това тук НЕ Е форум, а личен блог. Няма да търпя подобно отношение към себе си и към другите посетители. Нещата тук се решават от мен. "Това е моят свят", както се казва в един филм, който ти вероятно не си гледал. А може и да си, знам ли...Със шведски титри:)))

    ОтговорИзтриване
  16. Я, и тук "анонимен" скандинавофил се е появил!!! Обаче Алиса го закова здраво. Такааа... Преглеждайки изходния код на този блог лесно се забелязва, че Алиса ползва за анализ на посещенията си, не кой да е, а именно - "Анализите на Гошо". Използвайки малка магия влязох вътре. И воала - нашият "швед" бил от Пловдив, с доставчик на интернет БТК, браузър IE, ОС M$ Windows и т.н.т. Така че мили, сладки анонимковци - НЯМА Я ВЕЧЕ ВАШАТА АНОНИМНОСТ хи-хи-хи. Алиса, смени я тая парола - много е лесна.

    ОтговорИзтриване
  17. сега ще пробвам да се логна през гугъл, да си проследиш ИП и каквото си поискаш
    не знам защо се чувстваш обидена и нападната от думите ми, идея си нямам...
    само да си знаеш, аз съм същия анонимен и на това за кубинките

    ОтговорИзтриване
  18. не съм скандинавофил, никак даже
    искам да живея в БГ, но засега не успявам да постигна мечтата си

    а гъгъл не е задължително да знае всичко, носкрипт си върши работата доволно добре

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей,QAP, значи можело. Боли ли като не си анонимен?:))) ИП-то ти не ме интересува, нито се чувствам нападната. Просто държа на уважението и добрия тон. Благодаря, че пишеш с ника си.
    #/bin/bash, какво да те правя? Мисля, че е добре да преосмислиш приоритетите си...Би трябвало да се сърдя, но от друга страна, разбирам, че тая работа можеше да я свършиш и без да съобщаваш. Понеже го играеш "добрия хакер", тоя път само предупреждавам.
    Ох, писна ми, днес съм като кисела даскалица, която наказва наред. Моля ви всички, дръжте се прилично, мразя да чета конско.

    ОтговорИзтриване
  20. странно ми стана и защо си толкова мнителна относно ИП
    задавам си въпроса, защо никой в Бг не вярва на никого... чета новини от БГ и си обяснявам защо

    Алиса, обещавам повече никога да не пиша коментари на твоя блог, явно съм ти противен с нещо

    бин/баш лошото е че не ползвам ИЕ, фен съм на мозила и кубунту, но ползвам и малъкмек, не съм и от Пловдив

    ОтговорИзтриване
  21. Не си ми противен, защото не те познавам. Ако не искаш - не пиши. Но ако решиш да пишеш, спазвай етикета на общуване в мрежата. Нямам нищо лично срещу никого и винати се старая да уважавам хората, които обръщат внимание на блога ми.

    ОтговорИзтриване
  22. Не знам дали да не ви призова да не търсите логика. По същата тази логика, по кято някой от великите умове е казал, че ако в света цареше справедливост, нямаше да има правосъдие...
    За мен голямата енигма е, че в Б-я от ДДС е освободен единствено... хазартът!? Според мен лично, това е сфера, където по дефиниция се въртят нечии излишни (меко казано) пари. Моята идея е хазартът да бъде държавен монопол (като тотото) и доходите директно да отиват за социални нужди.

    ОтговорИзтриване
  23. Хм...държавен монопол. Приходите от тотото за какво отиват?

    ОтговорИзтриване
  24. Приходите от тотото отиват за развитие на спортната база, което е чудесно. По същата логика от всеки вид хазарт приходите биха могли да се събират в определен фонд. Надявам се да съм отговорил.

    ОтговорИзтриване