понеделник, 14 декември 2009 г.

5 лева за кутия цигари? Има и друг начин

Начин първи. Цигари собствено производство

От много време се каня да напиша нещичко по този въпрос, още повече, че съм го обещала на frog'n'roll още от септември. Тогава споделих опита си, свързан с отказване на цигарите и начина те да бъдат заменени с нещо по-приятно, по-евтино и (не на последно място) - по-безвредно. Мисля, че сега е подходящо време за продължението на тази тема. Първият сняг, предчувствията и въпросите, свързани с идващата година често ни карат именно сега да правим неща, които иначе бихме сметнали за странни или несъвместими със живота, на който сме свикнали. Казано по-просто: очакването на празниците ни кара да искаме да се поглезим. Кой момент би бил по-подходящ за пробване на нещо ново, което сетивата ни не познават още? Моля, не ме разбирайте погрешно - нямам предвид суинг със съседската двойка.  Всъщност говоря за опитване на различни видове тютюн.
Напоследък доста хора се ориентираха към "свиване" на цигари вкъщи. Признавам, аз също съм преминала през този етап. У дома още се намира машинката, която вършеше тази работа. За тези, които не са запознати с процеса ще обясня подробно.
Има два начина да си направите цигари вкъщи. Единият е именно т.нар. свиване. За него е нужна специална машинка и нарязана хартия. Става бавничко, цигарите са без филтър, но пък има известна романтика, предполагам да правим нещата почти така, както са ги правили дядовците ни. Все пак, за заети хора е подходящ другия начин. Необходими са готови "туби", които ще се пълнят. Хубавото е, че са и с филтър. С подходящият уред пълненето става наистина за секунди, така че човек може да се приготви за следващия ден още на предната вечер, докато почива или гледа телевизия. Все пак, който и начин да предпочетете, най-важната част на изделието е самият тютюн. За да го изберете, разбира се, е необходимо да имате представа от тютюните, които се предлагат, защото далеч не всеки ще отговаря на вашите вкусове. Помня как в началото, докато още проучвахме нещата, се озовахме вкъщи с нещо, наречено "цваре" - специален тютюн, с характерен аромат (според мен ужасен) и цвят на добре изгорели стърготини; съвсем черен. После се оказа, че доста мъже го харесват, на дамите обаче, аз не бих посмяла да го препоръчам. Има доста други възможности. Ако някой желае да си припомни какъв беше вкусът на истинска, "маркова" цигара, може да пробва Пуебло. Това е чисто и просто див тютюн; не се отглежда, расте си сам и както намери за добре, без обработка с фунгициди и не-знам-какви-още "-циди". Такъв си е, какъвто е бил още преди да открият Америка. Превъзходен вкус на Вирджиния, но трябва да се внимава - лесно "влиза" и човек не усеща кога е прекалил. Всъщност Пуеблото е един от редките случаи, когато се продава продукт само от един сорт. Повечето тютюни са смеси, приготвени от различни сортове, така че да се получи определен аромат. Някои са допълнително ароматизирани; лично на мен не последните не ми допадат, защото в миризмата се усеща нещо химическо, затова препоръчвам тези, чийто аромат е резултат от смесването на майсторите. Важно е да се различават двете неща.
Разбира се, досещате се, че тези смеси се наричат "blend " или "mixture ", също както при видовете чай. често срещани са ароматите на ванилия и череша (cherry ), има също и натурални смеси, някои, от които ухаят на ядки и сухи плодове.
Не е без значение и това, дали тютюнът е ферментирал. Лично аз предпочитам ферментирали тютюни - главно заради аромата, но и по още една причина - по-вероятно е те да са отгледани без обработка с химикали.
Колкото и качествен тютюн да си намерите, ще останете разочаровани ако той не е съхраняван по правилния начин. Ако видите, например, пакет, изложен на витрина, огряна от жарко лятно слънце - не го вземайте, дори да е любимата ви марка и да сте обиколили за нея града; листата на това  растение обичат слънцето само, докато са още на стъблото. Ако паучът не е добре затворен, от само себе си се разбира, че не можем да рискуваме с това, което е вътре.

16 коментара:

  1. Има още, тъкмо приключвам със следващата част.:))

    ОтговорИзтриване
  2. Или да имаш заплата на ниво и да не те ебе цената.
    Или да им падне акциза.
    Ай, и за двете май трябва да се пипене "отгоре". Кво правим са?

    ОтговорИзтриване
  3. Балтазаре, имай предвид, че една пура не се равнява на една, нито дори на няколко цигари по сила, в смисъл, че няма начин да изпушиш толкова много. Не е казано всички да пушим ръчни пури от по 30 лева бройката. Има добри неща за много по-малко (в пъти по-малко) пари.
    Акцизът, доколкото знам, и занапред ще се вдига САМО на цигарите. Поне така е заложено в директивите на ЕС

    ОтговорИзтриване
  4. Я както казва Балтазар да имам заплата и да смъкнат акциза както не пуша току виж и пура . Може само един път ей тъй за кеф.То всичкото дет му вдигат цената ако му минем на" ръчна изработка" . Първо не всеки го може и няма да стане както трябва.Значи те си правят "отгоре" каквото им наредят или на тях да е наместено а пък ние да се нагаждаме . Това е моето мнение.

    ОтговорИзтриване
  5. Алиса била ценителка на истинския тютюн! Количеството на пристрастените към този вид удоволстия расте явно. Множим се :). @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ и @Руми66, аз преди пушех цигари само защото акцизът им беше нисък и като цена бяха несравнимо по-евтини от пура или пък лула. Сега обаче нещата не стоят така и цигара вече не близвам. Освен това пакетираният тютюн наистина е в пъти по-качествен от поразвалените с наредби на СЗО фабрични боклуци. И аз съм да не се вдига акциза, ама цигара и без акциз да е вече няма да пуша. Във фабричните цигари има много други неща освен тютюна.
    @Алиса, тютюните "цваре" и "халфцваре" са си добри и едни от най-качествените на пазара, но не съдържат Вирджиния, което ги прави странни за хората минаващи от фабрични към ръчни цигари, опитай ги пак сега, ще ти харесат повече.

    ОтговорИзтриване
  6. Руми, аз имам предвид друго. Не е само до парите. Но пък се знае и друго - "сиромах човек - жив дявол".:)
    БинБаш, хубав или не - много време ще мине преди да се реша да опитам пак тая махорка.

    ОтговорИзтриване
  7. Една кутиийка табекс върши най-добра работа. проблемът е, че когато те карат насила да спреш ефекта е обратен.

    ОтговорИзтриване
  8. А, и за Табекса има какво да разкажа. Преди всичко - една кутийка не върши работа. Нужни са наистина много кутийки за постигане на ефект. Схемата, по която се приема, е с нарастващи дози. Едно време си бях направила труда да сметна цената, на която излиза един курс. Е соленичко е. Честно казано, аз съм привърженик на тезата, че пушенето се отказва лесно; аз самата нямам зависимост към тютюна, пуша, защото ми е приятно.:)))
    Има някои неща, които не се афишират прекалено много, защото не е удобно някак си. Едно от тях е, че вредни са предимно цигарите, а останалите начини за прием на никотин не вредят особено; ама как да го кажат? Печалби пусти...

    ОтговорИзтриване
  9. чесно ние сме по европеици от европеиците в германия взимам 1200 евра и тютюна е 5 евро а тук заплатата е 500 или 700 и 8 лева родния качак смлян с канапа от низите и жилите от листата с една дума жените могат да абортират от миризмата му ама родните доставчици ни клатят кои как си иска вече и удоволствието от топло ароматно кафе и ароматен тютюн ще намалим ама българинън е тарпелив човек а да вземат политиците да си сложат ддс на банкетите може и да забогатеи даржавата а не да лишават народа от малкото останали му удоволствия

    ОтговорИзтриване
  10. ДЯНКОВ ОТИВАЙ СИ ОТ КЪДЕТО СЕ СЕ ДОВЛЕЧЕ СТИГАТ НИ ТОЛКОВА ДЪРВЕНИ ГЛАВИ КАТО ТВОЯТА,БАТ БОЙКО МОЛЯ ТЕ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ МАХНИ ТОЗИ БЕЗРОДНИК ОТ ЕКИПА СИ ТОЙ ЩЕ ТЕ ЗАКОПА

    ОтговорИзтриване
  11. ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОБЛИЗЕЦ ТИ СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИТЕ С КОНТРАБАНДАТА С ТЮТЮНА 80% И ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

    ОтговорИзтриване
  12. Пуебло трудно се намира,все още е беден пазара на тютюните в Бг,но ще се разрасне,аз съм пробвал няколко досега РедБул Цваре без аромати но е доста силен,Golden Virginia,зелен но е ароматен много и много влажен,George Karelias And Sons става горе долу..не успявам да намеря Пуебло
    искам да напиша как се опредялят цените на цигарите
    4,60 лв. за опаковка, в цената влизат: акциз - 3,10 лв.; ДДС - 0,77 лв.; търговска отстъпка - 0,38 лв
    сами можете да сметнете колко стотинки реално е една кутия цигари
    Това което прави Правителството е Геноцит
    минималната работна заплата в Бг е 240 лева 120 евро...48 кутии цигари
    това е геноцит,хората се тровят с тютюни за по 30 лева килото...пушат всякви боклуци
    какво да пуши един възрастен човек с 150 лева пенсия?да не пуши нали,да не яде да не плаща ток да мре..
    някаде четох че държавата ще изгуби над 800 млн лева от акциз само,,идеално нали
    споменават за цените в европа? в доста европейски държави минималната рботна заплата е 1200 евро и това е само минималната....
    примерно мога да напиша как се определя цената на горивата в БГ 1 литър нафта по спомени е 58 стотинки другото е акциз ддс
    ИЗРОДИ..

    ОтговорИзтриване
  13. С тези начини да спрем цигарите не съм напълно сигурна дали са по здравословни или по вредни за обществото ни като цяло.Пък и щом си решил да пушиш и да се тровиш защо сега ще се търси начин това пушене да бъде уш здравословни като спестиш пари, тогава просто спри да пушиш или това е един вид някакво облекчение, че не си редиш.Извинявам се за думите си, но пушачите винаги са ми били интересни,уважавам ги, но или пушиш или не, средни варианти няма.

    ОтговорИзтриване
  14. Пушенето си е пушене, и решаваш да пушиш и да даваш сумати пари за цигари или просто ги спираш, без да се занимаваш с някакви си измислени по здравословни начин за пушене.Димът си е дим и пак отива в организма, което означава, че пак е вреден. За щастие по- голямото ми обкръжение не пуши и когато ходим на заведения е приятно. Но е имало случаи в които направо на очите ти дразни от толкова дим, особено ако системата им за въздуха не е включена.Благодаря за хубавата статия, очакваме нови теми.

    ОтговорИзтриване
  15. С тези цигари, от една страна ми прави силно впечатление, че може би хората вече на определена възраст спират да пушат, но от друга, че все по млади и малки деца за да се правят на интересни започват да пушат.Толкова много пари се дават само за едни цигари ако се сметне на месец, но уви това за някои е по важно от колкото да спестят тези пари за почивка или да си купят нещо, от което имат нужда.

    ОтговорИзтриване