петък, 26 март 2010 г.

Пропуснах ли нещо?


Петък - ден на изненадите. На какво ли не може да попадне човек, дори ако единствено се интересува от времето. Исках да узная дали ще е слънчево и ще можем ли с моята петниста беля да повторим приятната програма от миналия уикенд - уви. Както се казва - увисна ми ченето. Забравих дори да си прочета статията, защотото...няма какво да обяснявам всъщност. Гледайте внимателно в картинката. Рекламата, да.
Скромните ми лингвистични познания сочат, че езикът на рекламата е турски. Малко по-обширните ми познания в други области ми припомнят, че държавата, в която живея ползва друг език като официален. Или България е двуезична държава, а аз съм пропуснала да забележа? Откога? Кой промени конституцията? А, не било така май. Ето какво четем тук :
Глава първа
Основни начала
....
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
Разбирам, че една реклама не е официален документ. От друга страна, именно неофициалните неща често сочат посоката, в която вървим. Няма да пиша нищо повече. Ако искате - пишете вие. Ако не искате, недейте. Но моля ви - помислете.

18 коментара:

  1. Не знам, да ти кажа срещал съм реклами и на руски и английски.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами аз и на арабски съм срещала...реклами от гугъл. Друго е това.

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е истина! Аз седя и гледам, и зяпам с отворена уста тази снимка! Много добро попадение!

    ОтговорИзтриване
  4. Така е, една реклама не е официален документ. но пък именно от друга страна, неофициалните неща често сочат посоката, в която вървим. Също добре огледах рекламата и определено си е на турски език, не че имам нещо против, все пак живеем в демократична страна, където всеки си прави каквото иска и каквото е правилно за него, но все пак, като се замислим.ако така вървят нещата какво ще стане с нашият роден БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Да не говорим, че последните години той не спира да се обогатява с някакви чуждици, които навлизат именно чрез такъв тип реклама. Мисля, си че поне в този вид дейност трябва да наблягаме на нашето си. Даже сега докато пиша се сещам, че имаме и новини на турски език.

    ОтговорИзтриване
  5. Турците и арабите в България хич не са малко, кои законно са тук, кои незаконно... Не се учудвам на рекламата на турски, но ми е неприятно да. Компанията Виза явно се е добрала информация колко точно турци има у нас и е решила да ги спечели за клиенти. Това, което мен като българка ме обижда е, че чужденците, особено от изтока, които идват у нас не си и правят труда да учат нашия език.

    ОтговорИзтриване
  6. Добре цитираш Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.Явно в последните години това се забравя все повече и повече. Не спираме да употребяваме чуждици, не само помежду нас си, но когато пишем и използваме различно кореспонденция, което говори зле за нас и това колко ценим своето си. След около 50-60 години ми е много чудно какво ще е останало и от българските ни традиции.Имам чувството, че тях сме оставили на заден план и сме почнали да празнуваме чуждите.......с цел за по интересни да се правим явно не знам....За тази реклама просто нямам думи, след английският като задължителен може вече да се подготвяме като кандидатстваме за работа и с турски.

    ОтговорИзтриване
  7. За жалост ние не си пазим собствената култура и език. Все взимаме от чуждото и предлагаме.Така лека по лека след години ще се чудим кой празник всъщност е нашият и кой не е.Като цитираш Чл. 3. Официалният език в републиката е българският., започвам да се замислям и аз какви ли не табели с надписи и оферти има по центъра ни.Стига да печелят всичко ще сложат, независимо от езика.Нямам нищо против другите култури и религии, но все пак живеем в България и е редно дори и новините да бъдат на български.А не на турски.След 7-8 години може да сложим и новини на китайски....

    ОтговорИзтриване
  8. Има дни, в които наистина се изненадваме от какви ли не глупости.Не знам защо искаме все чуждото.

    ОтговорИзтриване
  9. Така е човек попадна на всичко в днешно време нищо не бива да ни учудва и да очакваме всичко от всеки.Живеем в България и който решава да остане тук би трябвало да се съобрази с нашите закони и нашата култура и език най-вече, но ние решаваме да се приспособяваме към всеки и от там идват тези проблеми.Може да бъдем толерантни и така трябва да бъде, но да има новини на турски език както и подобни реклами , честно казано не ми е приятно.Чувствам как лека по лека се губим сред останалите култури, като нашата лична и родна остава на заден план, само и само да се мазним на другите.

    ОтговорИзтриване
  10. Според мен и ще се усилва това непрекъснато влизане на чуждото в нашата култура , явно не знаем как да си се пазим.

    ОтговорИзтриване
  11. Човек да се чуди в коя държава живее при наличието на подобен тип реклама.Вече почнаха да правят повече мислейки за чуждоезичните, а родните останаха на заден план.И аз добре огледах рекламата и определено си е на турски език, не че имам нещо против, все пак живеем в демократична страна, където всеки си прави каквото иска и каквото е правилно за него, но все пак, като се замислим.ако така вървят нещата какво ще стане с нашият роден БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Да не говорим, че последните години той не спира да се обогатява с някакви чуждици, които навлизат именно чрез такъв тип реклама.Надявам се тази тенденция да спре.

    ОтговорИзтриване
  12. Много неприятно е да седим и да гледаме как в последните години езикът ни не спира да се обогатява с някакви чуждици, които навлизат именно чрез такъв тип реклама. Мисля, си че поне в този вид дейност трябва да наблягаме на нашето си.Но явно това е търсеното и желаното.Все пак ни се предлага това, което търсим и по голямата част искат да гледат чужди надписи и реклами.......така го разбирам.Надявам се лека по лека да започнем да пазим нашето си.Родният ни език най-вече.Не сме го оценили до сега.Може би донякъде е правилното твърдението, че , за да разбереш какво си имал, трябва да го загубиш, дано не стигнем чак до там.

    ОтговорИзтриване
  13. Тези чужди надписи нямат граници.Много ми харесва статията.

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно е ,че цитирате чл. 3. Официалният език в републиката е българският.И аз добре огледах рекламата и определено си е на турски език, нямам нещо против, живеем в демократична страна, където всеки си прави каквото иска и каквото е правилно за него, но все пак, като се замислим.Лошото е че нашият български мил и роден език лека по лека си отива приемайки тези чуждици постоянно и другите езици.Не може една българска фирма да рекламира своите продукти само с латински изписвания...това е срамота.Поздравления за интересната тема която подхванахте.Снимката е показателна за това на къде отиваме.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз огледах добре тази рекламна брошура и какво да кажа.вече нашият език за нищо го нямаме.Всичко пишем на чуждици или пък любимото ми на латиница и след това защо има такава огромна неграмотност сред младите е ми нормално е ...но да не знаеш как се пише във и да пишеш "вав"е срамота. Да не говорим, че последните години езикът ни не спира да се обогатява с някакви чуждици, които навлизат именно чрез такъв тип реклама. Мисля, си че поне в този вид дейност трябва да наблягаме на нашето си. Явно трябва да има някакъв закон с който да е задължително да е пише на български.

    ОтговорИзтриване
  16. Не нищо не си пропуснал, точно това си видял за жалост това е реалността ни. Заобиколени сме от чуждици, да не говорим, че в българският речник официално навлезнаха нови дими, които явно за да се правим н по начетени и умни ги използвахме, а сега вече са и в нашият официален език. Не мога да разбера как се рекламира нещо българско и произведено тук, да бъде пак с надписи на латиница или английски език!За мен това е недопустимо. Една Прага, не можеш да намериш подобни неща, всичко си е на техният език.

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотен блог.Също добре огледах рекламата и определено си е на турски език, не че имам нещо против, все пак живеем в демократична страна, където всеки си прави каквото иска и каквото е правилно за него, но все пак, като се замислим.ако така вървят нещата какво ще стане с нашият си.Да не говорим, че последните години езикът ни не спира да се обогатява с някакви чуждици.Може да бъдем толерантни и така трябва да бъде, но нека преди всичко да бъдем толерантни към нашият си собствен език и нашето родно и мило, за да не го забравим.

    ОтговорИзтриване