неделя, 14 март 2010 г.

Пожарогасене или кой удави дира???

Втори ден в мрежата липсва един от любимите ми сайтове, а защо да не кажа - любимия. Сървърите на dir.bg са долу и никой не знае докога ще е така. Като човек, свикнал да преглежда новините първо там, дискомфорт, е най-меката дума, която мога да употребя, за да опиша отношението си към събитието. Макар да съм просто един от многото (ама наистина много), негови потребители, няма да скрия, че ми липсва не само качествената информация. Този портал е един от първите в България, още от ония позабравени времена, когато Яху беше сериозен играч, а много от нас (и аз включително), изследваха възможностите на нета.
Разбира се, почти всеки сайт някога минава през технически проблеми. Уви, необясним е не самия факт, а загадъчното мълчание около него. Имало едикъде си някакъв пожар. Май от късо съединение. Храбрите пожарникари дошли за седем минути (много се набляга на точното време!) и храбро, по пожарникарски, изсипали няколко тона вода върху работещите, свързани с електрическата мрежа сървъри. Това е единственото около събитията, което може да се научи в момента. Никой голям портал не отрази проблема. Защо мълчат? Празнуват? Или си траят, за да не наводнят и техните машини? Грубо звучи, но на черноглед човек като мен, това е първото, което идва на ума. Дано греша.
Не съм специалист в гасенето на пожари, но пък съм нормален човек с обща култура. Още в училище се учат разни неща за водата и тока. Съгласна съм - от един пожарникар не се очаква да е завършил елитна гимназия, нито да знае природните закони на ниво седмокласник - участник в кръжока по физика. Струва ми се обаче, че ситуацията тук опира до по-елементарни неща. Впрочем само аз ли съм чувала за гасене на пожар със средства, различни от водата?
Естествено, няма как да знаем кой защо кога и как е давил сървъри. Причината да имаме съмнения и подозрения (не съм само аз) е именно пълната липса на информация. Ако не беше това никога, по никой начин не бих се усъмнила в действията на пожарникарите, нито в техните мотиви. Изключено би било и да се запитам кого би устройвало късо съединение на подобно място. Просто щях да чета и да съчувствам. Уви - отсъствието на данни води до един такъв вид мозъчна дейност - задаване на въпроси. Поне у хората, които имат мисловни процеси.

8 коментара:

  1. Наистина мълчанието е странно.Само на едно място открих малко информация, но пожарникарите не бяха споменати. Дано е запазена поне базата данни.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, аз ползвам дир.бг от десет години. Откровено съм възмутена от мълчанието на всички сайтове - вчера следобед през Гугъл можеха да се намерят точно двама блогъри с коментар по случая и няколко въпроса във форуми. А фактът, че от самия дир мълчат, ме кара да мисля, че става дума за престъпление. Дировци далеч не са така загубени, че да нямат всички данни на друго място. Или са правели точно в конкретния момент нещо, така че да са били крайно уязвими /повтарям - в конкретния момент/, или някой е бил напълно наясно къде да удари, за да пострадат трайно. Нима никой друг сайт не би се притеснил от шанса да се случи и с него същото? Или не желаят да "правят реклама" на конкуренцията! Едва днес вече започнаха да се промъкват новини. С цяло денонощие закъснение! Предполагам, че им трябва само време по уреждането на ново място, техника и т.н., няма начин да не са подготвени за такива неща, но понеже всичко е вързано и с други хора, почивните дни вероятно най-много пречат. Аз стискам палци на дираджиите! С любов и благодарност за труда им през годините.

    ОтговорИзтриване
  3. Ми нормално е при пожар и последвалото му гасене да има големи щети. А за мълчнието си има обяснение - няма инфо :))

    ОтговорИзтриване
  4. Дир-а е интересно място и се надявам да го има още дълго, напук или въпреки.

    ОтговорИзтриване
  5. Балтазаре, събитие като това при всички случаи би трябвало да намери отзвук в мрежата. Колкото до гасенето - хм...аз съм присъствала на гасене на пожар. Тия, които бяха там мислиха къде какво има, преди да правят потопа:)
    Иначе - хубавото е, че всички данни са запазени, както пише в съобщението, което излиза от днес. Това е професионализма на големите. Те и затова са големи:)

    ОтговорИзтриване
  6. Обяснявам. Един пожарникар взема брадвата и се засилва към ел.таблото. Ако няма достъп до шалтерите, той замахва с брадвата, разбива го и върпа всички шалтери. Следва гасенето.

    Къде е проблемът ли?

    Вероятно компютрите, още повече, че става дума за сървъри, най-вероятно не разчитат на благоволението на ЧЕЗ (я има, я нема ток) и си имат автономно захранване, което не се спира от таблото....

    И готово.


    А информацията я имат пожарната и собствениците на дира. Пожарната гаси, а собственика обяснява, ако иска.

    ОтговорИзтриване
  7. Неприятно е когато нещо липсва, а го искаш. Този сайт е на мен лично доста ми допада интересен е. И като седнеш пред компютъра с мисълта да посетиш дадени страници е на края се оказва, че не можеш се чувстваш леко разочарован.Този портал е наистина един от първите в България.Така е. понякога и най-добрите страдат от някакви технически проблеми. За това с малко търпение от наша страна всичко ще бъде наред. Да работиш със сървъри не е лесна работа. Има много не доброжелатели, които могат да ти объркат нещата. Надявам се всичко да е оправи в най-скоро време!Те са професионалисти я вярвам, че ще успеят.

    ОтговорИзтриване
  8. Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване