понеделник, 14 декември 2009 г.

5 лева за кутия цигари? Има и друг начин (продължение)



Начин втори. Пурети и пури
Независимо, че цигарите, които си приготвяме сами са по-евтини и по-качествени от фабричните, малко хора продължават да ги пушат дълго. Причината обикновено е липса на време за приготвянето им, а нерядко и обикновен мързел. Признавам, че вкъщи не избегнахме това (имам предвид мързела) и след неколкоседмичен ентусиазъм се изправихме пред избор - да се върнем към пакетираните л....а или да потърсим нещо друго. Потърсихме - и намерихме. Моята половинка се ориентира към лулите, за което и до днес му завиждам благородно. За съжаление в това занимание се губи още повече време и е нужно твърде голямо търпение, неща, които мъжете явно притежават, но които са недостижими за нас, "нежните, слаби жени", които вечно се опитваме да изцедим двадесет и пети час от денонощието. Така се получи накрая - аз пропуших пурети и пури. Старая се да спестя досадните подробности от началото, когато пробвах на сляпо кое ми харесва и кое - не; ще кажа нещата в резюме, с надеждата този, комуто е нужно да се възползва от моя опит.
Най-първо от всичко - Кубинските пури не са на-добрите. Изненада, даааа. След като в безброй книги е описано как героят пуши "Хаванска пура", след като сме отраснали с мисълта, че на Острова на свободата се правят най-качествените изделия от този тип, откритието, че има и други в този бранш, които не отстъпват, за мен бе равносилно на малък шок. Искам да споделя едно - първо и основно правило: най-доброто не е това, което всички хвалят, а което ти харесва най-много. Така открих тютюна от остров Суматра. Една белгийска фирма, за пурети и пури, произвежда изделия с марката Feelings; пуретки с големина като на цигара, имат и филтър (важна подробност за начинаещите). Предлагат се в удобна плоска и тънка метална кутия, която може да се носи във всеки размер дамска чанта, а дори и в чантата на лаптопа, без да заема място. Но всичко дотук е маловажно в сравнение с аромата...що се отнася до мен "Mango Feelings " надминаха очакванията ми и ме привързаха завинаги към суматрианския тютюн. Трудно е да се опише впечатлението, затова ще спра дотук и ще оставя на този, който се престраши да опита, да прецени сам може ли всъщност подобно нещо да бъде описано. Макар да не съм съвсем скарана с речта, първата вечер отзивите ми се състояха предимно от нечленоразделни възклицания. Да не пропусна да отбележа, че Feelings се предлагат и с аромат ванилия - никак, ама никак нелош. Не се лъжете обаче - опаковката от 10 броя не се равнява ва 10 цигари и този, който би опитал да приключи с тях в рамките на една вечер рискува да посрещне утрото в болница. Дори една малка пуретка е по-силна от една цигара, следвайте инстинкта си и внимавайте много. Предупреждавам - същата фирма, която произвежда тези продукти със (според мен) върхово качество, прави и едни неща с име " "Selection", опаковани по същия начин, но сурогат в сравнение с горната прелест. Нещата, наречени Шоколад или Какао (не помня точно) бяха пълно разочарование. На миризма го докарват горе-долу, но със запалването идва познат вкус, а именно - на култовото лекарство против "гърлобол", наречено Фарингосепт. Отвратително, според мен; ако някой  реши, нека рискува.
Това беше началото. Малко след тези опити ми бяха препоръчани пуретите от марката "Ромео и Жулиета". Романтично звучи, кутийката и тя - интересна, с красива картинка; и все пак...признавам, удариха ме в петите. Нищо и никакви "пирончета", а ми се зави свят, както когато се учех да пуша. Извод - препоръчвам ги на големите пушачи и на тези, които са истински зависими от никотин. Добре ферментирали са, но трябва да отбележа - те са кубински. Кубинският тютюн като цяло има характерен "землист" аромат; това му се води качество, макар да ми е трудно да приема, че за някого може да е приятно да чувства в устата си мирис на хумус; не обичам да съм чак толкова близо до природата. Това е, разбира се, мое мнение и аз не обвързвам никого с него. Ако ви харесва, има една добра новина - не всички кубински изделия са ужасно скъпи. В ниският ценови сегмент мога да посоча марката "гуантанамера" - има ги в различни размери и, за съжаление, с различно качество. Изглежда, че се правят от суровина, предназначена за висококачествени пури, която по някаква причина е отпаднала оттам. Това значи да очаквате, че всяка кутия може да е с различен вкус, дори в една кутия може да попаднете на пури с различна степен на ферментация на тютюна. Цената, обаче, е примамлива и си струва да се поеме риска. Добро решение за всекидневна употреба. Все пак, докато сме на тема кубински тютюн, няма как да пропусна марката Кортес, производство на същата белгийска компания. Според вида си, те могат да бъдат направени от кубински или от доминикански тютюн. Продуктите в синя опаковка са кубински, а който се интересува, може да пробва и другите (бялата кутия) и въобще да не слуша ако някой му обяснява, че доминиканският тютюн не става - не е така изобщо.  Разбира се, съществуват и масови марки - например немските "Moods ", които могат да се намерят в почти всички специализирани магазини и дори в някои супермаркети, което само по себе си, говори зле за тях. Стават за начало, но са доста слабички.
В крайна сметка, каквото и да изберете, има нещо, което е решаващо за всички продукти - правилното съхранение. Тютюнът и пурите се съхраняват при определена влажност в съоръжение, наречено "хумидор"; там те се предпазват от изсъхване. Едно от неприятните неща, на които може да попаднете е суха пура. Ще я познаете по това, че обвивният лист се цепи лесно или е вече нацепен, а ароматът е много далеч от очакванията ви. Случи ли се такова нещо - не бързайте да изхвърляте. Сложете пострадалата пура или цялата кутия в затворен съд, на чието дъно сте поставили слой навлажнена марля. Оставете за няколко дни, листата ще поемат влага и ще възстановят аромата си, а самата пура ще стане жилава на пипане. Все пак, за да се предпазите от подобни изненади, купувайте винаги от места, където нещата се съхраняват при нужната влажност (дори да има хумидор, винаги гледайте колко показва стрелката на влагомера), има небрежни продавачи, които не се грижат и вследствие в хумидора им влажността е по-ниска от тази навън. Оптимумът е между 60 и 70. Имайте предвид също, че влажната пура гори трудно и гасне лесно. В това няма нищо лошо, напротив. Колкото по - влажна е, колкото по-трудно се пали, толкова "по-студено" е и самото горене. Иначе казано, температурата на огънчето е доста по-ниска от тази на цигара и дори на пура, която е изсъхнала. Може да звучи странно, но това е много важно. За да усетите най-доброто от тютюна е нужно да пушите "студено". Високата температура е убиец на вкуса. Затова - висока влажност, бавно палене, нежно всмукване...и сте готови. Никакво дърпане в стил "огнен дракон"  не се препоръчва.
Не се сещам друго. Има много неща, които трябва да се знаят, но не се учи всичко наведнъж. Всъщност има едно важно нещо - акцизът на пурите, пуретите и тютюнът за лула НЯМА да се повишава; за разлика от този на цигарите, който ще продължава да расте. Рядко се случва приятните неща да излизат по-евтино и изглежда, че сме свидетели на такъв именно феномен. Предлагам да се възползваме.
Разбира се, има хора, които ще кажат, че правилно е да не се вдигат акцизите въобще, а не да търсим начин да избегнем оскъпяването, до което водят. Да, принципно сте прави, но за мен въпроса вече не стои така. В началото наистина пробвах, защото исках да спестя пари, но сега, когато знам нещата, които знам, цигари не бих пушила - дори и без никакъв акциз, дори и без никакви пари да ми ги дават.
П.П. Ако някой иска да сподели свой опит, свързан с темата или има някакъв въпрос - използвайте формата за коментари, ще помогна според възможностите си.

19 коментара:

  1. Да, при тютюна "за удоволствие", какъвто е този за пури и лула, има за всеки вкус. По отношение ферментацията - тя протича от 3 месеца до 2 години, като суровината трябва да е екологично чиста, за да действат ензимите и бактериите. Аз също не харесвам кубинският тютюн, може да е селско, но е факт. Въпрос на вкус. Щом обичаш тежко ферментирали тютюни като този на Feelings, пробвай пури и с бразилски Manduro. Ръчните Santa Damiana също ще ти допаднат.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съвета. Ще ги видим тия Свети Дамяни...:)
    Днес не е ли впрочем твоя професионален празник? Честито! Приятно празнуване и запали една голяяяма пура.:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Вярно бе, мерси за поздравленията. Аз обаче съм по-голям привърженик на лулата. Дa тичам тогава за един Thomas Radford Sunday's Fantasy. :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Алиса, ти си била цял наръчник за тютюнджията! Възхитена съм! :D

    ОтговорИзтриване
  5. Забелязах, че все повече от моите познати започват да си правят сами цигарите. И аз се замислям вече по въпроса, защото в къщи се пуши много и на ден се дават по десет лева за цигари.
    Или с малко повече воля ще ги откажем ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Фроги, благодарна съм на хората, които ми помогнаха да получа тази информация. Смятам, че е добре аз на свой ред да я споделя с хората, които се интересуват.:)

    ОтговорИзтриване
  7. Aquawoman, пробвай пурети, на светлинни години са от цигарите! За десет лева какво можеш да си купиш...

    ОтговорИзтриване
  8. Аз също употребявам пурети и мога да кажа, че блек удс с вкус на грозде е много добър вариянт ако се употребява по една на ден - пакета е 5 броя/9лв.

    ОтговорИзтриване
  9. Емо, тия не ги знам. Ще кажеш ли нещо повече за тях - от какъв тютюн са, колко са големи, чие производство са...

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Добро попадение на Емо! Тютюнът за лула на тази фирма е разкошен. Предполагам че пуретите също ще са на ниво.

    ОтговорИзтриване
  12. Емо, благодаря за линка.
    Поинтересувах се и в магазина, откъдето предимно пазарувам такива неща. Оказа се, че има backwoods и там, но съм ги пропуснала кой знае как. Ще ги пробвам при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
  13. Пробвай с вкус на грозде - най-добрите са :)

    ОтговорИзтриване
  14. Емо, с грозде нямаше при нашия човек. Затова пък намерих един ароматик, от който цялата къща замириса на шоколад и ром. Отлично ферментирали, без грешка просто! Трябва, обаче, да предупредим другите - тези пури са с непретенциозен външен вид. "Каубойски" ги нарече един приятел. Това е част от чара им, но все пак - ако си ги вземете, докато празнувате на някое твърде лъскаво място, не е изключено да ви гледат като ексцентрик.:))

    ОтговорИзтриване
  15. Да, вида им е неугледен, но за светски партита препоръчвам Ромео & Жулиета малката кутия-10 пурети. Само дето в последно време не съм попадал на пресни :)

    ОтговорИзтриване
  16. Колкото и скъпи да ги направят тези цигари, който си е заклет пушач няма да ги спре. Ще намери някакъв нелегален начин да се сдобива с по евтини, макар и за сметка на качеството, но ще продължи да върши това си действие. Навика е опасно нещо.Много добре знаят какви рискове има, пише си ги на самите кутии за цигари.....това нима ги спира.....не!?Пурите са нещо друго. Те са класика. Стига да намериш правилното място от където да ги взимаш. На остров Суматра съм чувала , че има добри така е.Цяла наука са пурите.Акцизът е голям проблем, но ще се намери и решение и за него, дано спрат да го повишават.

    ОтговорИзтриване
  17. Само като чуя колко много пари се дават за цигари и ми става лошо.Като сметна пет лева за кутия, да сложим познавам едни които изпушват за два дни кутията, тоест месец от 30 дни ..половината = на15 дни по 5 лева 75 лева на месец се дава само за цигари,което е смешно, имайки предвид кой е минималната заплата в нашата страна и след това казват нямаме пари, ако беше така поне щяха да ги намалят нали така.Хубаво е че се намират приятели,които да препоръчат какви цигари или пури да се пушат, може би ако пушиш веднъж една качествена пура на месец би било и здравословно,но не и цигари.

    ОтговорИзтриване
  18. Да даваш толкова много пари за цигари и то някои всеки ден за мен това е пълна глупост.На месец е огромна сумата.Познавам доста хора, които нямат особено големи възможности но за цигари и алкохол винаги намират средства,което е странно.Странно е как предпочитат да вземат кутия цигари,вместо едно пиле за вечеря.Статията ви е интересна и това, че има други възможности за пушене, отново не е добра алтернатива, тъй като те пак вредят.

    ОтговорИзтриване