петък, 8 януари 2010 г.

С деца - накъде???



Празниците имат едно неприятно свойство - чакат се дълго, а си отиват бързо. После ни връхлита отново реалността и почти забравяме какво сме си обещавали преди и по време на еуфорията; обикновено забравяме и какво са обещавали другите. Така е по нашите ширини, другаде може и да е различно. Сигурно по причина на кризата, тази година следпразничният период се оказа още по-къс, почти липсващ, тъй че за всички ни връщането към обичайния ритъм на живот, състоящ се от балансиране между лоши и по-лоши новини, започна още преди Йордановден. Лично аз направих всичко възможно да не се поддам на провокациите и да запазя новогодишното си обнадеждено състояние колкото може по-дълго. Само до днес, уви.Имам правило в живота си - "не се бъркай в това, което не разбираш". Иначе казано - не пиши за това, което не знаеш от личен опит. Понеже е още почти Нова година и правилата на всекидневието още (почти) не важат, ще направя изключение. Не, няма да пиша на детски теми. Просто искам да обърна внимание върху някои факти. На фона на състезанието "Кой е по- ,по-, най-", протичащо между полицията и организираната престъпност, повечето други проблеми остават донякъде пренебрегнати. Но те съществуват. За съжаление, както обикновено, пренебрегнатите са именно тези, които нищо не могат да направят, за да привлекат внимание върху себе си. Под нищо се разбира - не могат да затрелят мошеник насред центъра, не могат за да обърнат цял Пловдив наопаки, преструвайки се, че не търсят мафиоти и няма как  да осъществят шумни показни арести, изисквайки после аплодисменти от цялото общество. Говоря за обикновени, нормални хора - децата и техните родители.
Две новини запомних от целия поток информация, който петъчният ден предоставя - ето едната от тях. Педофил някакъв подмамвал девойчета в нета. Моля - прочетете внимателно, става дума за действия в Мрежата. Не защитавам никого, но няма как да не си задам няколко въпроса. 
Кой е законът, според който "виртуалните" действия се приравняват с "реалните"? Живо ме интересува, защото ако някога стана свидетел на виртуално изнасилване и не съобщя за него може да ме съдят за укриване на улики. Трябва ли да разбирам, че ако някой по някакъв начин се добере до скайп, мейл или друг начин за контакт с мен и започне да ми пише мръсотии, мога да го съдя? Или ако приятелката ми, която умира да се прави на 13-годишна в нета, забърше някой батко пак там, може после да го съди, респ. изнудва по обвинение в педофилия? Да, изглежда целият ни живот в Мрежата вече се води за истински, така че Онзи закон, срещу който сме всички може и да е съвсем на място, знам ли. Ще питам адвоката си по тия въпроси, обещавам да пиша какво ми е отговорил.
Как, в крайна сметка, едно момиче на 12 или 14 години, е могло да създаде подобни отношения?
Помните ли романа "Опасни връзки"? Сетих се първо за него. Изглежда някои неща не се променят, каквито и времена да настъпят. Нямам предвид смешката, наречена "сложни психологични схеми на принуда", а простия факт, че родителите са оставили малките пачи да се веят из нета, както им харесва. В продължение на месеци те са общували с някой, който се е представял за добра лелка. Е, питам, родителите знаеха ли за това? Поинтересуваха ли се с кого, мама му стара, си говори постоянно дъщеря им? Аз допускам, че изобщо не са знаели; и го допускам за тяхно оправдание. Защото може и на някои малката фръцла да е казала, а те да са останали доволни, че някоя добра душа е поела техните ангажименти и бди над виртуалната девственост на чедото им. Иначе казано - направили са това, което ние, българите, правим най-добре - избягали са от отговорност. И продължават да бягат. Сега престъпникът е заловен, родителите са шокирани, искат възмездие, малките кифли са чисти като небесна роса - бедните създания със слаба психика! Една по-сложна психологична схема и вече са голи! Досещам се каква кариера ги чака в реалния свят...но хайде - да не ставам вулгарна.
Виновни ли са родителите? Това е риторичен въпрос. Те няма да бъдат преследвани от закона. Не че не са нарушили поне една точка от Закона за защита на детето...просто няма нищо ефектно в обвинения срещу родители. Няма да има нахлуване на маскирани ченгета, тръшкане по очи, ритници в бъбреците...друго си е да нахлузиш сейкото на рецидивист. По - така изглежда в новините.
Относно втората новина - да, тя пак е свързана с децата. Отново моля - прочетете внимателно. За мен остана загадка какво точно визира изразът "непривилегировани социални групи". Имам смътна идея, но просто не ми се иска да повярвам. Поправете ме, ако ви се стори погрешно, но изглежда тук пак става дума за цигани. Разбира се, всички ние, нормални, работещи, плащащи данъци хора, знаем, че именно циганите са социалната група с най-много привилегии у нас. Знаем също, че всички правителства се заиграват с правата им и са приели официално да ги наричат "непривилегировани". Естествено, политиката често е игра не само на нерви, а и на думи. В този случай, обаче ми се струва, че откровено, в очите ни, ни казват, че сме пълни идиоти. Не знам как вие разбрахте новината, но за мен тя звучи така - "Ще даваме мляко и закуска само на циганчетата, защото те заради тях идват на училище"
Е??? Какво ли си мислят сега "привилегированите" родители на деца от български, арменски, влашки, турски и друг (нецигански) произход? Представете си, те пращат децата си на училище, за да учат. Явно за някои хора това е равносилно на декларация, че желаят децата им да стоят гладни. Ако не - какво изобщо означава тази глупост?
В заключение искам да уточня нещо. Аз нямам деца. Не защото не искам, не защото не мога. Страх ме е. Притеснявам се от света, в който ще хвърля едно невинно и напълно беззащитно създание. Страх ме е, че когато ние - аз и моят съпруг -нормална, нециганска двойка - станем родители, няма да имаме достатъчно сили и власт, за да го защитим от помията, в която се дави животът в България.

18 коментара:

  1. Защо ли си мисля, че с новини като първата се опитват да "рекламират" новият ЗЕС? Да покажат на хората колко е необходим.
    Страшна картинка извади. Като я гледам усещам на къде биеш.

    ОтговорИзтриване
  2. Е, така си е. Добре се ориентираш.:)
    Наистина прилича на сладка, подредена полицейсска схемичка. "Вижте какво става като не следим нета", един вид.

    ОтговорИзтриване
  3. Самата аз съм против това следене във виртуалното пространство на куцо, кьораво и сакато :) Но .... има едно Но ... истината е, че в Мрежата има много като този, дето подмамвал девойчето ... но съм с предложение - като наказват педофила - да канажат и родителите, които нямат и идея какво правят отрочетата им ... самата аз съм била в различни канали в Мирка-та и разни пикльовци по на 13-14 години са се правили на мъже ... и им казвам да не се закачат, защото съм жена на години ... а те не само че са непълнолетни, ами са и малолетни ... а те ... оставям на въборажението ви да прецените как са ми отговаряли ..искали били кака да си хванат -- дето да ги питаш ... ако видят гола жена дали ша знаят какво да правят с нея ...Но е вярно и другото, че има доста мъже, които имат доста извратено мислене и са опасни ... но възпитанието на родителите поставям на първо място ...

    ОтговорИзтриване
  4. "Докато има овце ще има и вълци. И овчарите няма да ги спрат." казват мъдрите хора. Впросът е: Защо тези деца са копютърно и социално неграмотни? Отговорът е прост: Защото родителите им са такива. В момента в нета се подмятат троянци способни да управляват уеб камерата от растояние. Нали се сещате че не само детски компютри са заразени. На колко възрастни бяха източени кредитните карти в близките 5 години? А колко компютри има заразени с мними антивитусни програми?
    Чувал съм родител, заплашващ детето си с шамари, защото горкото, любознателно дете заговори за компютърна сигурност.

    ОтговорИзтриване
  5. БинБаш отваря болната тема за сигурността. Наистина, често нета се използва от неграмотни хора и тогава се превръща в нещо наистина опасно. Хората се страхуват да дадат кибрит на малко дете, а не се боят да го оставят само в нета. Явно не осъзнават, че това е точно толкова опасно.

    ОтговорИзтриване
  6. Ами да! Да не отварям темата за малциства, цигани и граждански права, че тя няма затваряне. :)

    ОтговорИзтриване
  7. :)))
    Не я отваряй, че ще се трием за офтопик. Друга е темата сега. Изглежда, че има родители, които оставят проблема с безопасността на децата си на Системата. МВР са длъжни да се грижат за тях...поне така си мислят. От друга страна - самата държава полага грижи само и единствено за циганчетата. Къде са българските деца в тази схема? Има ли бъдеще за тях - истинско бъдеще, което не включва проституция или продажба на дрога и цигански барон за работодател?

    ОтговорИзтриване
  8. Ромите не са непривилегировани. Дори обратното. Няма по-стимулирано малцинство в България. За да се приобщят ние отделяме изключителни средства от бюджета. Даваме преференции каквито на нормални граждани не се помагат. Правна защита, която е по-чувствителна от дефектна аларма. Още куп привилегии, които правят нас, гражданите от преобладаващия етнос "непривилегировани". Защото ние привилегии в сравнение с малцинствата действителност нямаме, ние им ги гарантираме.
    Колкото до виртуалната педофилия-точно нравите на времето ни позволиха това. Ние хората в активна трудова възраст поискахме децата да порастват много по-рано за да бъдат пълноценни консуматори и да генерират по-високи печалби. Е, постигнахме консуматорството, но бърз темп на мозъчно развитие не можеш да наложиш никому. Нито пък да приема информация критично и аналитично. Пък и как ли. Ние накарахме децата да бъдат консуматори и на информация.
    "Малки фръцли и кифли" ? Ние сме тъпи кифли! Ние сме тъпаците, които превърнаха децата в това което са днес, от алчност. Ще си му теглим...
    За родителския контрол върху личната кореспонденция на децата... няма да засягам тая тема, само ще кажа, че основните човешки права важат от рождението до смъртта. Това на неприкосновеност на личната кореспонденция е едно от тях.

    ОтговорИзтриване
  9. Да разбирам ли, че според теб личната кореспонденция на едно дете трябва да се счита неприкосновена от майка му? Е, като бях малка и аз така смятах, но сега вече с това не мога да се съглася. Уважение към детето -да, чак такава свобода - не. Знаеш ли, че в някои страни, по-нормални от нашата, хората не позволяват на децата си да пипнат компютър преди определена възраст? А какво става тук - неограничен достъп до мрежата! Да допуснем, че има родители, които не се притесняват, че чедото им ще израсте като пристрастен към виртуалната реалност маниак. Въпросът ми тогава е - защо тези родители не са осигурили достатъчно сигурност на това дете? Като например акаунт с ограничени права, откъдето хлапето ще влиза където е позволено, ще си има достъп до пощата и т.н. Или не са чували за подобни работи? Защото изглежда, че в случая с педофила нещата са се развили в стил "юруш в социалните мрежи през административния акаунт". Това дори безотговорност не мога да нарека, защото граничи с идиотия.

    ОтговорИзтриване
  10. Има вече програми,чрез които родителите като се върнат от работа, набързо да прегледат сайтовете, в които виртуално е възмажавало или възженявало отрочето им , и да му отрежат достъпа до тях на ТОЗИ компютър, естествено, но не могат да са сигурни, че няма да отскочи до близкия клуб и от там за символична сума, колкото цената на закуската- примамка за циганското ученолюбие :)))да влезе отново в матрицата.
    Не оправдавам родителите ,но на тях непрекъснато им набиват в канчетата по медиите и от платени клакьори в нет-а, колко са мързеливи и не работят достатъчно ,че да могат да осиновят по един държ.служител и двама цигани и да си платят парното,порното ,тока и водата, и как трябва да работят на две места (най-малко), без да дават указания,как да разтегнем денонощието ,тъй,като 24 не стигат за всичко...
    Защото трябва, освен да работят и контролират децата, да ядат, спят и починат за да са бодри на другия ден и да се харесат на работодателите ,които,горките не могат да им дадат кой знае каква заплата, защото също са рекетирани на държавно-обирджийско ниво....а има и такива,които спестяват за летящи чинии :)))
    ---------------------
    Надявам се, като се посмеем на пространния ми коментар да се замислим :))
    Послепис : А тоя рефрен "..че основните човешки права важат от рождението до смъртта "(sepuko),да го оставим да го припява платеният хор Соросови стипендиянтки, защото "който плаща,той поръчва музиката" и докато мама и тати те хранят и обличат ,ще папкаш и слушкаш...
    Даже и в САЩ е така :))))

    ОтговорИзтриване
  11. Техническа грешка съм написал- "възмЪжавало" се пише,не с "а" както съм го написал, но сега пиша на едно малко ЕееРС и клавиатурката ме бърка ...
    а днес имам някакъв хъс за писане на коментари и пиша дълги тиради,като някой ...педофил комплименти :))))

    ОтговорИзтриване
  12. ЕееРС??? Това калкулаторче е малко и за дамска ръка. Не ти завиждам.
    Иначе - благодаря за мнението. Няма как да не се съглася с това кратко, но вярно описание на ситуацията. Това е обществото ни, да му се не види!

    ОтговорИзтриване
  13. Иначе съм с Мак бук, но с него предимно работя.
    Първият ми беше Макинтош LC475 11г без ремонт и на края го прецакаха ония с тока :( За мен Епъл е по-доброто решение, но това малкото върши много хубава работа, защото го мъкна на всякъде ,кучетата го ближат по двора , екстра е..
    А за обществото, от ден на ден ми се струва, че ...това не е само от некадърност и простотия, а има някакъв умисъл...Дано само така да ми се струва....

    ОтговорИзтриване
  14. Обществото е подложено на разложение, за да спре да мисли. Моят принос е че спрях да гледам телевизия преди има няма 6-7 години. Спрях да използвам всякакви IRC-та по същото време (защото освен простотия друго не се намира там). С който желая си разговарям по интерет. След разни случки още преди година се отказах да ползвам телефон и в момента нямам никакъв - което ме направи щастлив и за пореден път ще кажа ,че Мтел и всички останали имат достатъчно служители които с удоволствие продават информацията която се съдържа в техните бази данни. Затова никога няма да си пусна нет или телефон през някоя от тези компании.
    Педофили има и ще има , но никой не прави нищо, защото в това 70% чалга общество . Майката разправя на дъщеря си - да си хареса някой богат мъж и да му прави... за да се ожени за него. Ами като мисълта на тези хора стига до там , то какво да ги оплаквам.
    "Каквото си надробиш това ще сърбаш".
    Ако имаш желание ще намериш начин, ако те мързи ще откриеш хиляди причини да не направиш нищо!

    ОтговорИзтриване
  15. "Моят принос е че спрях да гледам телевизия преди има няма 6-7 години."
    Поздрави за което. Аз също съм в клуба на TVfree-хората.:)

    ОтговорИзтриване
  16. Правилно ви е страх. Ако сте млади - спасявайте се.

    ОтговорИзтриване
  17. А ако не сме млади - да легнем да мрем или как???

    ОтговорИзтриване
  18. трябва да направиме разлика и прилика между виртуалното и реалното - и в училище даже да има отделни лецкии за това как да се държи човек във виртуалното пространство - защото това след години може да създаде огромни проблеми

    ОтговорИзтриване