неделя, 27 септември 2009 г.

Откажете цигарите!


Ооо, да. Отказах ги. Не само аз при това, а цялото семейство. От месеци вече никой не пуши...цигари. Това, разбира се, не означава, че сме спрели да пушим. Просто отношението ни към никотина е вече на друго равнище. Разбирам колко далновидно и икономически обосновано е било това решение, едва когато в скучния следобед прочитам това. Спомням си как при предното увеличение на цените продавачката, от която си купувам тютюневи изделия сподели, че според нейните доставчици растежа няма да спре, докато т.нар. масови цигари не станат десет лева кутията. Приблизително по същото време друга моя позната, работеща в цигарения бранш се оплака, че цената на цигарите се вдига само и единствено за сметка на повишения акциз и към момента себестойността на кутия "Виктори" не надвишава 40 стотинки. Сега, моля, пробвайте да си представите - в кутия цигари, независимо какви, има следните неща:
1) Картон за самата кутия - разбира се, с отпечатани на него надписи и шарении.
2) Лъскавата хартийка отвътре - онази с надписа pull или както там беше.
3) Филтри
4) Цигарена хартия с барутни пръстени
5) Пълнеж на цигарите - би трябвало да се състои от тютюн, но за съжаление нещата не стоят точно така. Впрочем това е съвсем друга тема, няма да я засягам тук, така че приемаме идеалния случай - пълнеж от тютюн.
Забравих да спомена за целофановата обвивка, но и без нея нещата са трагични, така че няма да изпадам в подробности. Изброените съставки струват едиколко си стотинки. Не съм сигурна дали са 40, но така или иначе - далеч под лев. Да не забравяме, че това е само видимата част. Във въпросната цена са калкулирани и нещата, които не виждаме, но без които не може - амортизация на машините, труд на персонала - не само на лелките край същите тия машини, но и на хора, чиито работни места са на съвсем друго място - директори, счетоводители, чудесните, любими на всички служители от отдел "Човешки ресурси", охраната, чистачките...мога да изброявам още, но е уморително. Не е нужно да се простирам в още подробности, защото и така всичко е ясно. Това, което пушачите на фабрични цигари купуват, е един продукт със съмнителен произход, чиято цена НЯМА връзка с неговото качество. Предполагам, че вманиачените в здравето си непушачи ще харесат тази част, но искам да подчертая - тук не става дума за здраве, лоши навици и прочие. Говорим си за пари. По - точно - колко и за какво даваме. И така - преди месеци, някъде около някакво поредно увеличение на цените на цигарите, семейния съвет направи няколко прости сметки, които аз няма да цитирам подробно, а ще оглася само крайния резултат. А именно - излизаше, че парите, които даваме за пушене са сравними с тези, които даваме за храна и далеч повече от тези, които отиват за комуникации - телефони, интернет и т.н. Това се оказваше съвсем неприемливо за нашия бюджет, още повече, че предстоеше да започнем да харчим още повече, така че взехме решение: ще спрем цигарите. Калкулацията на алтернативните начини за приемане на никотин показаха предстоящ спад на разходите с близо 60%. Изглеждаше прекалено хубаво, за да е истина, че човек се решава да вкара малко лукс в живота си точно в момента, когато му се налага да пести пари. Истина е, обаче. Разбрахме го, когато теглихме чертата в края на следващия месец. Понастоящем нещата продължават да вървят гладко - мъжката част на нашето семейство пуши лули, дамската се глези с пури и пуретки с най-различен произход, размер и аромат. Дрехите и косите ни миришат на череши, смокини, кайсии, ванилия - въобще на всякакви приятни неща, различни от вонята, която произвеждат цигарите, напоследък еднаква както за тези от стари култови марки, така и за по - непретенциозните такива; воня, която пропива безнадеждно и почти необратимо цялото лично пространство на излъгалия се да ги пуши. Повечето хора в делничните си разговори я означават като "л...а" и няма как да им се сърдим.
Не е, разбира се, само това. Ако някой си направи труда да провери, ще установи, че най-висок акциз държавата взема именно от цигарите. Налозите на тютюните за лула и на различните видове пури и пурети са чувствително по - ниски. Това за обикновения потребител означава какво? - че той дава парите си за продукт, а не за данък. Плаща за качеството на определено изделие. Изказвам най-дълбоко уважение към данъчната политика на държавата, още повече, че не съм икономист и не зная много по въпроса, но няма как да пропусна да направя своите собствени сметки. А те са малко по-различни.

12 коментара:

  1. Аз най накрая успях да ги спра след хиляда опита и съм много доволен.Относно бюджета си е супер защото пушех по 2 кутии на ден и то без да седна на маса.Цигарите са си легален наркотик и държавата го знае така че колкото и да вдигат акциза винаги ще има пушачи.

    ОтговорИзтриване
  2. Акцизът не се вдига, за да се откажат хората да пушат цигари. Това е всеобщо мнение, което е всъщност масова заблуда, насаждана от фанатизираните любители на "здравословния" живот. Всъщност е точно обратното. Държавата вдига акциза, защото МОЖЕ. И 10 лева да стане кутията, хората ще си купуват, плащайки въпросния данък. Просто и ясно.
    Това е моята причина да спра цигарите, но не и да спра да пуша. Предпочитам да платя за хубав тютюн, без гадни на вкус гарнитури около него. А дали са наркотик - ами по същата логика е наркотик и шоколада. Който впрочем също няма да избегне налагането на акциз...

    ОтговорИзтриване
  3. много ми хареса поста ти :)
    аз сьм в чужбина, цигарите са скапи- 4 евро, ама тютюна е само 3 евро и е колкото 40 цигари т.е не е скапо - свиваме си сами, вече маи нема да си носим от БГ - нема сметка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Знам, че трябва да го направя; проблемът е, че не искам.

    ОтговорИзтриване
  5. Оффф... И аз като Bla.
    Взех да се замислям за саморъчно свиване и контрабанда. Плюс туй пурите са труднички за опъване издълбоко. :(

    ОтговорИзтриване
  6. Труднички за опъване са само някои. Вече понатрупах опит с пурите. Зависи каква марка и кой размер ще си избереш. Ако нещо те интересува - предлагам безплатни консултации.:-)
    Мога да кажа само, че откакто съм на пури се чувствам мнооого по-добре. Пък нека ми разправят, че тютюнът бил вреден. Цигарите са вредни, не тютюна изобщо.

    ОтговорИзтриване
  7. О, да! Дай препоръки, моля, че нищо не разбирам от пури и пурети.
    Не че гарантирам, че ще ги следвам, но е хубаво човек да има информация и да си въобразява, че има и избор. :)
    Мисля и за електронните цигари. И изобщо, тези агресивни лицемери ме хвърлиха в дълбок размисъл. :Р Но не заради здравето, както биха си въобразили, а заради финансовата част.

    ОтговорИзтриване
  8. П.П. Очаквам със злорадство да видя, дали след пристигането на скъпите цигари, рейтингът на бай Бойко ще бъде толкова висок, колкото е сега. :))))

    ОтговорИзтриване
  9. Замислям се дали да не напиша нещичко по въпроса за пурите. Темата е твъде обширна за няколко реда, а и ще бъда полезна с тази информация.
    Електронната цигара е доста тъпа измишльотина. Пари няма да ти спести, но пък ще се нагълташ с нови химикали. Отделно, че удоволствието от нея е съмнително. Имам познат, който обича да сравнява електронната цигара със секса с надуваема жена...изкуствена работа.:—)))

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна идея! :) В момента, в който ти дойде вдъхновението и не те примързи, можеш да ни разкажеш нещичко. А аз ще те дебна от блогрола. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Не съм пушач и никога не са ми харесвали тези л***а. :) Поздравления за тези които имат волята да се откажат от отровата.

    ОтговорИзтриване
  12. винаги е хубаво да се чуе че някой е отказал цигарите, най често обаче това се случва след някой по-сериозен здравословен проблем или когато ситуацията е: няма вече на къде - жалко но е така - не чакайте да ви се влоши здравето - откажете цигарите

    ОтговорИзтриване