неделя, 25 октомври 2009 г.

Обява за работа

Криза. Безработица. Време за оптимизиране на разходите. Време за подбор на качествен персонал.
Ето докъде може да стигне желанието за намиране на правилните хора в една фирма - обявата не е измислена, съвсем сериозна е; публикувана в също така сериозния сайт Jobs.bg. За да не редя празни приказки, прилагам снимка на въпросното нещо:

Моля, не обръщайте внимание на странната дума "пекане". Доколкото познавам някой друг пловдивчанин, това е техния начин да кажат "печене" и като цяло, не в това е въпросът. Не знам за вас, но на мен тези набор от документи за кандидатстване ми се стори малко...знам ли, странен.
Опитвам се да си представя бъдещия идеален пакетажник и ядкопекар. Автобиография всеки криво-ляво ще напише. Сайтове като посочения предлагат и готова форма, с която е наистина лесно - трябва само да си спомниш кога си завършил училище, кога се постъпил на работа, кога си си тръгнал от нея (и защо) и други такива. Дотук добре, както се казва.
Снимка искат. Актуална. Много модно напоследък. Представителният външен вид е, естествено, важен. Е, неосведомени личности като мен смятат, че е важен предимно когато работим с хора, но ето - оказва се, че има значение и за ядките. Навярно е излязла теория, според която освен паметта на водните молекули, съществува памет и на храната. И нали е криза - фирмата гледа да спазва тенденциите в здравословното хранене. Един вид, хубавата храна да се пакетира от хубави хора. Така ами, какво ще стане ако попаднете на кесийка бадеми, минала през ръцете на някой чичко с неподрязани мустаци и - не дай боже - брадавица на носа! Няма как, ще се представи снимка.
И тук стигаме до трудното. Мдаа, мотивационно писмо. Нещото, провалило толкова кандидати, убило толкова много мечти...но няма как; ще се пише. Продължавайки да си представям бъдещият идеален пакетажник и ядкопекар, си направих труда да си представя и бъдещото мотивационно писмо. Ще си позволя дори да го предам откъс от него тук. Макар, че не съм специалист в този вид писания, смятам, че всичко ще е от полза на евентуалния кандидат в нелесната борба за мечтаната длъжност. И така:
"Още когато бях дете, виждах как хората са вечно намръщени и притеснени. Питах се каква ли може да е причината. Исках да им помогна. Порастнах и разбрах - животът е сложен и има малко поводи за радост. Тогава реших, че ще търся начин да променя това, да помогна на угрижените хора, да им дам надежда и повод да се усмихват. Мисля, че точно тук, във вашата фирма, на тази длъжност ("Пакетажник" в Цех за пакетиране и пекане на ядки), аз ще сбъдна своята мечта. Ядките и слънчогледа (прочетох, че пакетирате и слънчоглед) са извънредно важна част от менюто на нашия народ. Те са част от самото битие на българина. На всяка крачка срещаме доказателства за това - и в люспите, разпиляни около пейките, и в празните пакетчета, търкалящи се по тревата и в асансьорите. И макар това да е вредно за околната среда, то свидетелства за непрестанния интерес на хората към ядките. Всеки ден, всеки час, хората похапват от тях. Когато умореният от работния ден мъж сяда да гледа мача, отваряйки бира, на масата стои пакетче ядки. Когато домакинята се втурва забързана в кухнята, хвърля всички чанти и пуска телевизора, за да гледа любимата си "Перла", тя с трепетни пръсти отваря пакетче семки. И докато замечтано се потапя в драмата на вълнуващия сериал, тя лющи...семка след семка, след семка. Така трудът на пакетажника не е просто една дейност, не. Той е, който присъства във всяко действие на хората, във всяко събитие. Той е участие в самия живот. Ето, затова искам тази работа. Искам да задоволявам нуждите на населението от ядки и слънчоглед. Това е моят начин да помогна на хората да са щастливи."
Това е. Не е образцовото мотивационно писмо, но аз толкова си мога. Желая успех на бъдещите пакетажници; и умната. Да не слагате по-малко, ей!

15 коментара:

  1. Не знам за другите, но когато си търся работа и попадна на такава безсмислена тъпотия пълна с правописни грешки, просто отминавам защото не мога да имам вяра на човек който имам малоумни изисквания и ниска езикова култура.

    ОтговорИзтриване
  2. Цирк, панаир, карнавал, тра-ла-ла!

    ОтговорИзтриване
  3. Даже документите са малко! Този "пакетажник" ще взима повече пари отколкото младши асистент в университет! Трябва да е поне с равностойно образование (магистър) и опит по специалността!

    ОтговорИзтриване
  4. Алиса замислих се за друго ...нема лошо в представителния външен вид - така семките и другите видове ядки ще носят неговото позитивно излъчване :))))))))))) и ще го предават на домакинята, която люпи семки докато гледа ПЕРЛА - а може би ще действат успокояващо на запалянкото, който е на стадиона и му иде да извие шията на вратаря :)хихи ...майтап си прайте Вие ... но това е една сериозна и отговорна длъжност - представи си, че докато отваряш пакетчето отвътре изскочи нещо натурално :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хубав пост, Алиса :) Аз пък преди около 2 години бях попаднала на обява (отново реална и отново в същия сайт) за "овчар в Гърция", в която на графата "изисквания" пишеше нещо подобно: автобиография и мотивационно писмо, добро ниво на английски и гръцки език, предишен опит ще се счита за предимство... :)
    А относно "пекането", тък като съм от Пловдив, чувала съм да се употребява думата по този начин, но за първи път виждам да си използва официално някъде:) WOW!

    ОтговорИзтриване
  6. Хехе, мотивационното писмо се превърна нещо като мода в обявите за работа, независимо дали се търси сервитьорка, заварчик или пакетажник:) Аз лично преди време попаднах на една обява, в която се търсеха хора за сглобяване на колела - и там искаха мотивационно писмо - СМЯХ:DDDD

    ОтговорИзтриване
  7. Да, мода е наистина мотивационното писмо. Навярно "специалистите" по подбор на кадри са я въвели. Интересното е, че го искат на най-неочаквани места. В случая, който описвам, фирмата за ядки има още две обяви, пуснати по същото време - едната от тях е за супервайзор. Е, там не става дума нито за снимка, нито за други глупости. Явно само пакетажникът трябва да доказва, че е мотивиран и красив. За началниците му няма значение. И така си е от една страна - кой е виждал красив началник?
    Биби, хвърли ме в оркестъра с тоя овчар. Че и "предишен опит". Не е проста работа да се пасат овцете явно.

    ОтговорИзтриване
  8. Простотията и неграмотноста на "бизнесмените" е безгранична. 80% от българските "бизнесмени" нямат и понятие какво е това Етикет, както в е това езикова култура и какво е това ерудираност. Сульо и пульо са се навили че щом имат някой леФ да отворят фирма, то задължително са голяма работа...

    ОтговорИзтриване
  9. Е, да не се лъжем, езикова култура не е нужна на всички, които имат някакъв бизнес, по-важно е как си гледат дейността, която са захванали. Лично аз, когато отивам да ми поправят колата, предпочитам майстора ми я оправи, пък било и псувайки италианците (щото е фиат), а не да оплеска нещо, докато си говорим за Фройд или адронния колайдер.
    Според мен проблемът на бизнеса е именно пълната неадекватност. Нека монтьорът поправя коли; ама качествено. Простено му е да не разбира от компютри. Нека системния администратор си гледа системата и да не ме учи как се сменя маркуча на пералнята; за тая работа има сервиз. Само че - не. У нас всички разбират от всичко, че и съвети дават. То си ни е национална черта и няма как да не се прояви и при фирмите.

    ОтговорИзтриване
  10. Мда, много ми хареса твоята мотивация! Ако ми пуснеш актуална снимка и автобиография мисля, че място за пекане e твое :)

    ОтговорИзтриване
  11. :-)))
    Благодаря за офертата! Лошото е, че с и перфектната си мотивация, и с най-сладката усмивка, овъглявам ядките дори в домашната фурна. Тъй че, на тая фирма, дето ме вземе, ще и стане доста "напекано".

    ОтговорИзтриване
  12. от дете мечтая да ми съдират по 2/3 кожи от гърба, да ме експлоатират и използват и ето че мечатата ми се изпълни...

    ОтговорИзтриване
  13. ...И за това ти остава време да коментираш само в петък вечер, да? :))

    ОтговорИзтриване
  14. Мотивационното писмо далеч не трябва да е като пиар на фирмата. Пишеш просто, че си скромен и честен трудяга, който си търси почтена и сравнително добре платена работа.
    Фирмата публикува обява какъв работник й е нужен - ти отговаряш каква работа ти е нужна. Толкова ли е сложно?

    ОтговорИзтриване
  15. Колкото до снимката - предполагам, тя трябва да отсее по елегантен начин цигани, циганки, клошари, луди и т.п. Не че ще правят кастинг за кандидатите.

    ОтговорИзтриване